FRANCESCO MINIACI & TCHAIKOVSKY JAZZ QUARTET - VIRGILIUS

Artiest info
 
facebook
Label : Da Vinci Jazz
Distr. : Xango
 

Francesco Miniaci is een virtuoze pianist uit Calabrië, die zowel thuis is in de klassieke muziek als in de jazz, hij studeerde af aan het F. Torrefranca Conservatorium van Vibo Valentia in 2008. Zijn passie voor jazz leidde tot een verdere studie met als resultaat een eerste graad in jazz piano met eervolle vermelding aan het Tchaikovsky Conservatorium in Nocena Terinese in 2020. Sinds 2021 geeft hij zelf les aan de volgende generatie musici aan hetzelfde conservatorium. Hij trad op in zeker 100 concerten in Italië en internationaal, hij nam deel aan workshops met beroemde muzikanten als Kenny Barron, John Hicks, Uri Caine en Roscoe Mitchell om er enkele te noemen. Zijn grote bewondering voor Thelonius Monk leidde tot een solo album geweid aan deze iconische pianist, dit album uitgebracht in 2021 op het label Dodicilune vestigde zijn naam in de jazzwereld.

Pianist Francesco Miniaci speelt hier samen met het Tchaikovsky Jazz Quartet dat bestaat uit Leonardo Ragaglia (tenorsax en fluit), Marco Bella (altsax), Alessandro Borgia (percussie) en Stefano Cardillo (contrabas). Het album heeft de titel “Virgilius” vernoemd naar de illustere figuur van Dante Alighieri, Miniaci schreef het titelnummer ter gelegenheid van het feit dat het 700 jaar is geleden dat Dante overleed. MIniaci schreef ook het openingsnummer “Turkish” een heerlijk intrigerend nummer dat begint met fraai spel van bassist Cardillo waarna zich een netwerk ontwikkelt van door elkaar lopende patronen van Miniaci en zijn companen. Het wordt gevolgd door het heerlijke “Boogie Stop Shuffle” van Charles Mingus, blijkbaar ook een held van Francesco, ik deel zijn interesse want zowel Monk als Mingus zijn ook mijn helden. Het opzwepende nummer krijgt hier een uiterst swingende uitvoering. De rust keert terug met het romantische “Because you are my soul” van Leonardo Ragaglia, ook hier laat Miniaci horen dat hij behoort tot de toppers, dat geldt trouwens eveneens voor de blazers.

En dan is daar het volgende nummer van Mingus, het bijzonder fraaie “Fables of Faubus” dat iedere kenner feilloos kan meeneuriën of meefluiten, alweer een smettelose uitvoering met de nodige eigen ingevingen, heerlijk. In het titelnummer “Virgilius” horen we Ragaglia op fluit hetgeen het nummer een apart karakter geeft, Marco Bella blaast de longen uit zijn lijf op zijn altsax, gevolgd door een bijzondere solo van Miniaci, een knappe compositie. Er volgen nog twee composities van Wayne Shorter, het bekende “Footprints” en de afsluiter “Blues a La Carte” , daartussen zit “M.A.H.A.I” van Miniaci een doorwrochte compositie met solo ruimte voor iedereen met name van Borgia op zijn slagwerk. Ik heb echt genoten van dit album dat de sfeer uitstraalt van een jaren ’60 Blue Note album, daarmee wil niet gezegd zijn dat het hier om oude koek gaat, zeker niet, de afluiter zegt genoeg, een lekkere blues, glanzend uitgevoerd!

Jan van Leersum.